Showing posts with label panduan blogspot malaysia. Show all posts
Showing posts with label panduan blogspot malaysia. Show all posts

Wednesday, 20 July 2016

Ringankan loading blog - Ubah kedudukan widget follower

Ringankan loading blog - Ubah kedudukan widget follower - Loading sesebuah blog memainkan peranan dalam menarik pengunjung untuk terus mengunjungi blog. Kebiasaannya, loading blog yang lambat membuatkan pengunjung tidak gemar untuk berada lama di blog tersebut.

Terdapat berbagai-bagai cara dan tutorial untuk meringankan serta melajukan loading blog. Salah satunya adalah dengan menggunakan script lazyload untuk melajukan loading blog. Namun kali ini, kita akan menggunakan cara yang mudah iaitu dengan cara mengubah kedudukan widget follower blog.

cara meringankan loading blog

Ketahui : panduan convert gambar kepada text ASCII

Ringankan loading blog - Ubah kedudukan widget follower


1. Log in dalam dashboard blogger > blogger.com

2. Klik pada Pages dan New Page

ringankan loading blog - blogger dashboard

3. Masukkan Tajuk Halaman/Page , tulis Ucapan anda , dan letakkan code widget di bawah ini. Lepas tu klik butang Save/Update.

Code Widget Follower : pastebin

ringankan loading blog - code widget follower

NOTE :
1. Ubah ID BLOG ANDA dalam code widget follower kepada id blog anda sendiri. [Ada 2]
2. Ubah SITE BLOG ANDA dalam code widget follower kepada site blog anda sendiri. [Ada 1]

* Cara nak dapatkan ID dan SITE blog : masyadi | code ID & SITE blog

4. Balik semula ke dashboard blogger. Klik Pages , right click View pada halaman/page yang anda buat tadi , dan klik Copy Link Location untuk mendapatkan alamat url page tersebut.

ringankan loading blog - widget follower valid html5

Lepas tu anda bolehlah letak dekat Navigation Bar atau Sidebar link tersebut. Contoh ada pada blog ini atau boleh lihat dekat gambar bawah ini.

Trending : 5 jenis makanan kurangkan berat badan berlebihan

Ringankan loading blog - Ubah kedudukan widget follower

Macam mana, Boleh ikut tutorial atas tu ? Loading blog pula bagaimana, ada perubahan ? Itulah dia secara ringkas mengenai cara Ringankan loading blog - Ubah kedudukan widget follower

Thursday, 12 November 2015

Panduan convert gambar kepada text ASCII

Panduan convert gambar kepada text ASCII - Bagi mereka yang suka mengambil gambar tidak kira menggunakan telefon mudah alih [handphone / handset] mahupun kamera, artikel ini mungkin akan menarik minat anda. Pengetahuan pengambilan gambar ini sudah berleluasa masa kini dan menurut statistik 8 dari 10 orang tahu cara mengambil gambar.

Tambahan pula, banyak aplikasi-aplikasi dan software yang boleh didapati dengan mudah untuk mengedit gambar seperti photoshop, cymera, dan sebagainya. Gambar yang telah ditangkap / diambil boleh diedit mengikut selera masing-masing seperti menambah icon-icon comel, mengubahnya dari gambar yang biasa kepada gambar lakaran menggunakan pensil ataupun pastel dan sebagainya.

Namun, mungkin ada yang tidak mengetahui bahawa gambar-gambar ini juga boleh diubah atau diconvert kepada text. Ini merupakan satu cara pengeditan yang memberikan impak unik dan menarik kepada gambar tersebut.

Menurut wikipedia, text ASCII adalah satu format yang lazim digunakan untuk fail teks dalam komputer dan internet. Kod ASCII telah dibangunkan oleh American National Standards Institute (ANSI).

Dalam fail yang menggunakan kod ASCII, setiap askara (angka, abjad dan simbol khas) diwakili oleh sejumlah 7 bit nombor perduaan yang terdiri daripada rentetan tujuh '0' atau '1'. Ia melibatkan sejumlah 128 aksara biasa dengan tambahan 128 aksara lanjutan.

Panduan convert gambar kepada text ASCII

Panduan convert gambar kepada text ASCII


1. Pergi ke laman web berikut : http://picascii.com/

2. Klik button BROWSE untuk mengupload gambar dari komputer anda, ubah setting saiz text dan pilih samaada hasilnya nanti berwarna ataupun hitam putih sahaja.

3. Klik button GENERATE.

Ini adalah cara convert gambar kepada text ASCII, oleh itu gambar yang telah diconvert tidak boleh disave atau disimpan.

Namun, jika anda seorang blogger maka ini adalah satu cara yang unik dan memberi kelainan kepada blog anda kerana gambar yang telah diconvert ini boleh dimasukkan kedalam html blog.

Baca juga :
- 5 tanda serangan penyakit jantung harus diketahui
- 3 petua & tips cara mengatasi nafas berbau busuk
- Tips kesihatan menggunakan limau nipis

Tuesday, 3 November 2015

Tutorial spoiler multitab widget blogspot simple

Tutorial spoiler multitab widget blogspot simple - Code widget untuk buat spoiler multitab di blogspot yang simple, menarik, elegent, minimalist, fast load dan terkini.

Sebenarnya mudah saja untuk membuat spoiler multitab ni, code dia pun tak banyak dan memeningkan sangat. Jika ada yang belum tahu macam mana rupa spoiler multitab widget untuk blogspot ni cuba tengok gambar dekat bawah.

Gambar 1 :
simple spoiler multitab widget blogspot
Gambar 2 :
simple spoiler multitab widget blogspot 1

Fungsi widget spoiler multitab

  • mempercantik dan memperkemaskan tampilan blog
  • widget atau javascript seperti banner dan icon mahupun link tersusun rapi
  • menggumpul widget-widget tertentu secara berkumpulan dan teratur

Simple spoiler multitab widget blogspot


<center><div id="spoiler"><div>

<input value=" Nama Button, cth : Spoiler, sitemap, link, etc.. " style="width:200px; height:20px;font-size:12px;background-image:
url( URL gambar untuk spoiler );

-moz-border-radius: 10px; border-radius: 10px;margin:10px;padding:0px;border-style:none;" type="button" onclick="if (this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display != &#39;&#39;) { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display = &#39;&#39;; this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;hide&#39;].style.display = &#39;none&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Hide Spoiler!&#39;; } else { this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;show&#39;].style.display = &#39;none&#39;; this.parentNode.parentNode.getElementsByTagName(&#39;div&#39;)[&#39;hide&#39;].style.display = &#39;&#39;; this.innerText = &#39;&#39;; this.value = &#39;Show Spoiler!&#39;; }" />
<div id="show" style="display: none; background-color:transparent; background-repeat:repeat; margin: 0px;border-width:0px; padding:3px; width:90%"><center><center>

Tempat letak isi untuk spoiler, cth : link, gambar, iklan, backlink, widget histat, javascript, etc..

</center></center></div></div></div></center>

* warna pink : supaya widget berada di tengah-tengah.
* warna merah : ubah ikut selera masing-masing.

Widget ni boleh simpan dekat sidebar blog dan juga dalam entri serta halaman page blog. Contoh spoiler multitab widget dalam entri tanpa gambar !


Top