Jumaat, 11 Oktober 2019

Bahaya dan kesan buruk penggunaan gajet kepada tumbesaran anak

Bahaya dan kesan buruk penggunaan gajet kepada tumbesaran anak | Penggunaan alatan gajet terhadap anak-anak menjadi satu trend pada masa kini. Bukan hanya anak-anak diberikan alatan gajet malah bayi seusia 0 hingga 2 tahun turut didedahkan dengan pengunaan gajet.

Bahaya dan kesan buruk penggunaan gajet kepada tumbesaran anak

Sebuah laman rasmi sosial digelar Public Health Malaysia telah berkongsi, Jika anda ada anak yang berusia 2 tahun ke bawah, jangan rosakkan mereka dengan NODA gadget. Ini kerana ianya boleh memberi gangguan masalah pertuturan & hubungan sosial mereka kelak.

Kajian telah membuktikan bahawa pendedahan skrin gadget menyebabkan gangguan perkembangan skill pertuturan dan hubungan sosial anak-anak. Hanya panggilan video sahaja dibenarkan untuk anak-anak bawah 2 tahun Kerana ia mempunyai komunikasi 2 hala.

Ramai ibu bapa teruja ketika kali pertama si kecil mula bercakap. Walaupun agak pelat dan menggunakan beberapa patah perkataan saja, ia cukup menggembirakan hati ibu bapa.

Menurut 'pakar kanak-kanak Wiess, Gordon dan Lillywhite (1987)', apabila kanak-kanak genap usia dua tahun, sepatutnya mereka mempunyai jumlah bilangan kosa kata sekurang-kurangnya 200 patah perkataan. Namun bagi kanak-kanak berusia dua tahun yang masih tidak bercakap, ini adalah tanda serangan awal kepada masalah pertuturan.

Bahaya serta kesan buruk penggunaan gajet kepada tumbesaran anak


Beberapa tahun dahulu, kita semua mengalami era di mana ‘Bibik/Nenek menggantikan Ibubapa’ dalam proses pembesaran anak-anak. Kini, fenomenanya agak berbeza sedikit. Fenomena yang menimpa bukan sahaja pada masyarakat di Malaysia, tetapi juga masyarakat di luar negara, di mana ‘Gajet menggantikan Bibik/Nenek/Ibubapa’.

Ramai yang mengakui, senang jika ada Ipad ataupun Handphone tambahan, sebab ianya memudahkan mereka melakukan sebarang kerja yang hendak dilaksanakan. Mudah juga bagi mereka mengawal tingkah laku anak jika berada di rumah kawan sebagai contoh, ataupun di kedai makan.

Tetapi, ramai yang tidak sedar, kesan yang boleh memudaratkan anak-anak kecil ini. Adakah anda tahu, bahawa rangsangan yang berlebihan dari penggunaan gajet ini boleh mengecutkan otak anak anda, terutamanya kanak-kanak yang berumur bawah 3 tahun ? Gajet yang dimaksudkan ini juga termasuklah penggunaan televisyen dan pemain media di kereta.

Pakar Terapi Pertuturan Ruby Speech Therapy, Sungai Petani, Kedah, Izyan Atika Abu Bakar berkata, sebaik saja ibu bapa merasakan anaknya tidak bercakap seperti rakan sebaya yang lain apabila mencecah usia dua tahun, mereka seharusnya berjumpa pakar terapi pertuturan untuk mendapatkan nasihat perkembangan anak dan membuat penilaian mengenai langkah dan cara mengatasinya.

Ini kerana sepanjang mengendalikan kes kanak-kanak berusia dua tahun, ada yang langsung tidak bercakap atau penguasaan mereka amat terhad iaitu kurang daripada 20 patah perkataan.

Ada pula ibu bapa memberitahu anak mereka boleh bercakap, tetapi tidak difahami butirannya iaitu bercakap dalam bahasa ‘Alien’. Ada juga yang awalnya boleh menyebut perkataan ‘nak’, ‘mama’ atau ‘kakak’, namun kemahiran tersebut lama kelamaan hilang begitu saja.

Malah si anak kecil ini juga bijak bermain permainan dalam gajet tablet serta tahu membuka aplikasi YouTube dan video kartun. Hanya sekali lihat, mereka ingat dimana harus ditekan. Ini menunjukkan bahawa anak kecil ini sebenarnya bijak, terpulang bagaimana untuk kita membentuk, mencorak dan mendidiknya.

Anak-anak di bawah umur 2 tahun yang di biarkan menonton rancangan di TV akan mengalami efek negatif yang lama pada perkembangan bahasa, pertuturan, skill membaca dan ingatan memori jangka pendek mereka. Kesan menonton TV pada 2 tahun pertama juga akan mengganggu kualiti tidur dan tumpuan anak-anak apabila mereka meningkat dewasa kelak.

Info kesihatan mengenai :
1. kebaikan susu ibu kepada idu serta anak bayi
2. punca penyakt asma & cara mengatasi

Daya tumpuan antara kemahiran penting bagi si comel menguasai pertuturan bahasa. Televisyen dan alatan gajet ini sebenarnya tidak membabitkan komunikasi dua hala, Maka ianya tidak melatih kanak-kanak tersebut untuk berinteraksi.

Selain itu, terdapat juga rancangan TV yang tidak bersuara, tetapi hanya menunjukkan pergerakan dan muzik saja seperti 'Came&Lion' dan juga 'Larva'. Memang kanak-kanak akan menari berjoget dan mengikut aksi-aksi seperti di dalam televisyen dengan gembiranya. Apabila melihat anak berjoget dan bertepuk tangan di depan televisyen, ibu bapa rasa seronok kerana merasakan anak mereka seorang yang aktif dan pintar tanpa menyedari apa yang dilakukan oleh anak itu sebenanrnya tidak memberikan tindak balas secara verbal (komunikasi 2 hala).

Buat pengetahuan ibu bapa semua, 3 tahun pertama pertumbuhan otak anak adalah sangat penting kerana saiz otak adalah dua pertiga saiz otak orang dewasa. Jika anak-anak mengalami masalah kurangnya stimulasi sensori terhadap otak mereka, maka sangatlah rugi besar bila mana sel-sel otak tersebut mati begitu sahaja.

Sebelum anda salah faham, permasalahan ini bukanlah pada apa yang anak-anak lakukan sewaktu menonton televisyen atau sewaktu bermain gajet, tetapi apa yang mereka TIDAK LAKUKAN sewaktu dalam proses tersebut, yang mungkin berjam-jam lamanya (jika tidak dikawal dengan baik). Perkembangan anak-anak adalah berlandaskan pada bagaimana aktifnya mereka berinteraksi dengan ibubapa atau penjaga dan juga sebanyak mana mereka melihat interaksi ini berlaku. Menonton televisyen atau bermain gajet hanya melibatkan efek 2D yang bukan realiti.

Bahaya dan kesan buruk penggunaan gajet kepada tumbesaran anak 1

Kajian ada melaporkan, kebiasaannya, ibubapa akan bercakap dalam 940 patah perkataan per jam apabila anak-anak ada bersama mereka. Itupun jika ibubapa tersebut prihatin dan rajin bersembang. Apabila TV di pasang, bilangan patah perkataan ini jatuh hingga ke 770 per jam. Semakin kurang perkataan yang di sebut, semakin kuranglah pembelajaran perkataan baru. Semakin kurang jugalah kosa kata yang boleh disimpan dalam database otak anak kita. Antara sebab ramai anak-anak yang lambat bercakap juga adalah di sebabkan oleh kurangnya perbualan antara ibubapa dan anak-anak.

Kesan buruk serta dampak negatif penggunaan gajet terhadap tumbesaran anak


1.Gejala ketagihan.

Benda pertama yang boleh kita nampak dari pendedahan tanpa kawalan terhadap gajet pada kanak kanak ialah gejala ketagihan. Ya, mungkin kita rasa sifat kanak kanak itu menangis meronta apabila benda yang dia nak tak dipenuhi adalah normal. Tapi jika setiap hari amukan terjadi, bermakna anak anda sudah ketagihan.

Apabila ketagihan sudah membelenggu anak anda, maka anak anda kini sudah berada didalam dunianya sendiri dan mengganggap gajet adalah kawan baiknya. Bermula dari sinilah pelbagai kesan buruk akan timbul.

2. Bersifat ganas.

Dari sudut perkembangan kognitif, kekerapan bermain gajet akan mencipta dunia khayalan yang serba pantas dan canggih. Permainan yang disediakan di gajet juga memperlihatkan aksi aksi yang ganas dan tidak sesuai seperti memukul, menghentak, membaling dan sebagainya. Perlu diketahui bahawa kanak kanak berusia bawah enam tahun masih belum boleh membezakan diantara dunia nyata dan alam maya mahupun khayalan. Mereka ingat bahawa segalanya adalah nyata. Aksi aksi ganas dan tidak sesuai pada peringkat usia mereka ini boleh menyebabkan mereka mentafsir ianya adalah perkara biasa dan normal untuk dilakukan.

Takut tak ? Itu baru 2 kesan buruk gajet, ada 3 lagi tapi sebelum tu baca ni bagaimana tubuh kita menghadapi stress & cara mengatasi dan juga ini 5 petua rahsia rambut lebat bersinar anggun.

3. Kurang sabar.

Kanak kanak yang ketagihan gajet juga dikatakan mempunyai tahap kesabaran yang rendah. Bagi sesetengah situasi yang memerlukan mereka untuk bersabar, duduk diam dan mendengar akan menjadi satu tekanan pada mereka. Mereka tidak betah untuk memberi tumpuan mahupun untuk melakukan sesuatu aktiviti fizikal dengan fokus.

Bagi kanak kanak yang berusia bawah 6 tahun, mereka akan melepaskan kemarahan terhadap sesuatu yang menguji kesabaran mereka. Seperti apabila bateri gajet habis, mereka akan menangis, menghempas dan membaling gajet atau barang berhampiran dengan mereka. Mereka tidak boleh menahan sabar atas perkara perkara yang membuatkan mereka menunggu.

4. Tahap komunikasi bahasa yang rendah.

Satu lagi kesan buruk yang sering dihadapi oleh kanak kanak yang ketagihan gajet dan boleh memberi kesan terhadap masa depan mereka ialah tahap komunikasi mereka yang rendah. Kanak kanak seperti ini hanya menjadikan gajet sebagai teman mereka dan tiada hubungan komunikasi 2 hala yang berlaku.

Mereka mudah mengikut apa yang mereka lihat walaupun tidak tahu sekiranya ia betul ataupun salah kerana komunikasi 2 hala tidak berlaku, hanya komunikasi sehala saja yang terjadi. Keadaan ini juga boleh menyebabkan kanak kanak lambat bercakap, tidak mahu berbual, tidak mahu berkawan, dan sukar untuk menyampaikan apa yang mereka fikir atau rasakan.

5. Kemahiran motor kasar dan halus terbantut.

Dari sudut perkembangan saraf motor dan sensori pula, ketagihan gajet memyebabkan anak-anak ini mempunyai tahap perkembangan motor kasar dan motor halus yang rendah. Mereka akan kurang melakukan aktiviti fizikal dan juga tidak suka explore benda baru seperti kanak kanak normal.

Aktiviti aktiviti lasak seperti mengayuh basikal, bermain bola, memanjat, melompat akan mereka hindari menyebabkan mereka kurang cergas dan bertenaga.

Aktiviti motor halus pula seperti memulas tombol pintu, membuka penutup botol, memegang pensil, mengoyak kertas, dan menulis akan menjadi satu perkara yang menyukarkan buat mereka. Sering terjadi perkara seperti ini hinggakan masyarakat melabel anak-anak ini 'anak manja', terlalu dimanjakan ibubapa walhal hakikatnya...?

Kesimpulan bahaya serta kesan buruk gajet terhadap anak


Jadi betullah kata-kata “you are what you eat” maka, apa yang berlaku adalah “otak anak-anak anda adalah sebagaimana apa yang dipaparkan pada mereka“.

Artikel ini bukanlah bertujuan untuk menyalahkan teknik keibubapaan kita, tetapi untuk kita sama-sama fikirkan cara agar luka jahitan bersalin cepat sembuh cara yang boleh kita perbaiki untuk membantu rangsangan positif pada anak-anak. Bukan tidak boleh menggunakan gajet atau menonton televisyen, tetapi adalah lebih baik jika anda sentiasa bersama anak-anak dan berkomunikasi dengan mereka untuk menstimulasikan saraf otak mereka.

Gajet atau televisyen bukanlah babysitter buat anak-anak anda. Adalah tidak adil jika anda menyalahgunakan teknologi masa kini dengan cara ini. Rata-rata kajian mengesyorkan kurang dari 2 jam pendedahan pada gajet atau televisyen setiap hari bagi menyeimbangkan pertumbuhan otak anak-anak anda.

Adalah lebih baik jika anak anda yang berumur bawah 3 tahun kebawah, langsung tidak didedahkan dengan gajet - Bahaya dan kesan buruk penggunaan gajet kepada tumbesaran anak.

Search Terms
bahaya gajet kepada kanak kanak
bahaya gadget untuk kanak-kanak
kesan gajet kepada mata
kesan gajet kepada anak
kesan gajet kepada keluarga
kesan gajet kepada kehidupan manusia
kesan gajet kepada kanak kanak
kesan gajet kepada masyarakat
kesan gajet kepada kesihatan
kesan gajet kepada remaja
karangan kesan stronguruk gajet
kesan negatif gadget elektronik
kesan positif gadget
kesan penyalahgunaan gadget
kesan stronguruk penggunaan gadget
kesan negatif penggunaan gadget
kesan aplikasi gajet komunikasi elektronik

Show comments
Hide comments

2 ulasan

  1. betul ni gajet ni x bagus utk anak2

    BalasPadam
    Balasan
    1. ramai yang terlepas pandang benda simple macam ni terutama bahagian tv tu. selalu ingat fon degnan tablet je, tv pun sama. asyik channel 611 ke atas je memanjang... hihi

      Padam


Top